© Medya Mit

Çin tuzu bağımlılık yapıyor

Yiyeceklere lezzet vermek için eklenen Çin tuzu kullanımının her yaşta sağlık riskleri oluşturduğunu vurgulayan çocuk hastalıkları uzmanları, özellikle çocukluk çağında tüketilmesinin ileri yaşlarda MS ve kanser gelişme riskini artırdığı uyarısında bulundu.

Yiyeceklere lezzet vermek için eklenen Çin tuzu kullanımının her yaşta sağlık riskleri oluşturduğunu vurgulayan çocuk hastalıkları uzmanları, özellikle çocukluk çağında tüketilmesinin ileri yaşlarda MS ve kanser gelişme riskini artırdığı uyarısında bulundu. Türk Pediyatri Kurumu tarafından düzenlenen 60. Türk Pediyatri Kongresi’nde birçok ülkede yasaklanan ve Dünya Sağlık Örgütünün ‘en zararlı yiyecekler’ listesinin içeriklerinde yer alan Çin tuzu tehlikesinin boyutlarına dikkat çekildi.

Halk arasında Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamat (MSG) maddesinin bağırsak iç yüzeyini bozduğunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türk Pediyatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Metin Aydoğan “Katkı maddesi içeren yiyecek ve içecekler, hazır meyve suları, işlenmiş gıdalar, bağırsak epitelini darmadağınık ediyor. Bu da pek çok hastalığın sadece alerjik hastalıkların değil, MS’i de artıyor, ilerde kanser riskini de artırıyor. Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, bütün metabolizmayı etkilemektedir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’i bağırsaklarda bulunmaktadır. Bağırsak iç yüzeyi bozulursa, sızan toksinler, mikroplar ve sindirilmemiş besinler kan dolaşımına karışır, bağışıklık sistemi ise tanımadığı bu maddelere karşı saldırıya geçer. Yani bağışıklık sistemi kendi dokusuna saldırır” dedi.

Abur cuburların içindeki Çin tuzunun bağımlılık yaptığını ifade eden Prof. Dr. Aydoğan “Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar en çok MSG içeren ürünlerdir. Özellikle noodllelar, hazır çorbalar, cipsler, işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis), krakerler, dondurulmuş gıdalar ve fast food ürünleri MSG içerebilir. Bu tür yiyecekler çocukların lezzet algısını bozarak ya da yanıltarak o gıdaların daha çok tüketilmesine sebep oluyor yani bir tür bağımlılık oluşturuyor. Ayrıca çocuklarda beyin gelişimi ve dikkat eksikliği gibi problemlerle birlikte hormonal bozukluklar, diyabet ve obezite riskini de artıyor. Eğer çocuklarınıza zarar vermek istiyorsanız cips yedirin” diye konuştu.

TEMİZLİK MADDELERİNE DİKKAT

Evde kullanılan ve dışarıda maruz kalınan temizlik maddelerinin de hava yolu ya da ağızdan alınarak hava yolları epiteli ile bağırsak epitelini bozduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Aydoğan dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:Kargodan, market ve manavdan gelen paketleri evin içinde açmayın. O plastik partiküller, havada asılı kalıyor. Çocuklar ve erişkinler bunları soluduklarında dolaşım sistemine katılıyor.Bulaşık makinelerinin içine parlatıcı koymayın.Çamaşır makinesine yumuşatıcı koymayın.Özellikle büyük restoranlarda çok hızlı yıkamalar yapıldığı için tabak ve bardakların üzerinde çok ciddi deterjan kalıntıları kalıyor. Bunları da ağız yoluyla alıyoruz.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER